Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

18 Úno

By

O létání v aule gymnázia

18 února, 2019 | By |

V pátek 15. února 2019 se na půdě naší školy konala neobvyklá akce. Můžeme ji nazvat i „náborovou“, jako za starých časů. Tentokrát se studenti takzvaně „neučili“, ale byli osloveni z jiného úhlu pohledu: „Co děláš ve volném čase?“ – „Máš smysluplné zájmy a koníčky?“  – „Chceš zažít adrenalin?“ –  „Tak přijď mezi nás, piloty motorového či bezmotorového létání.“ Už asi tušíte, že jsme v naší krásné aule přivítali zástupce Aeroklubu Dvůr Králové n. L., aby nás seznámili s možnostmi, jak začít provozovat netradiční sport, ze kterého se může stát  nejen  celoživotní koníček, ale i velmi zajímavé a lukrativní zaměstnání.

A kdo se nám představil? Ti nejlepší – Jana a Jiří Vepřekovi, manželé, kteří se letecky doplňují. Jana je uznávanou ikonou bezmotorového létání (8 medailí z mistrovství světa), Jiří je víc motorář, také bývalý „redbulák“, dnes člen akrobatické skupiny Follow Me, modelář, ale ani plachtění a provoz historických letadel mu nejsou cizí.

Z jejich hodinového vyprávění se spoustou videí a fotografií jsme se dozvěděli mnohé o jednotlivých typech letadel, o jejich řízení, taktice o závodech apod., ale i o tom, že nejen létáním živ je člověk. Piloti celoživotně drží partu, určitě víc, než ostatní. Vědí totiž, že se navzájem potřebují, že je to vždy o kooperaci, zejména třeba na závodech. Prostě heslo zní: „Musíme si pomáhat“.

Co nám tedy vyprávění obou pilotů řeklo? To, že jde o zajímavý koníček, že poznáme nové lidi, neobyčejnou činnost i práci, ale také legraci. Proto posíláme dál tento vzkaz vám všem: „Když se zařadíte mezi piloty místního letiště , bonusem vám bude úžasný pohled z výšky na naši zem, nadhled nad přízemními starostmi a navíc získáte ty, na které můžete stoprocentně spolehnout, tedy přátele navždycky.“

Manželům Vepřekovým děkujeme za poutavé vyprávění, a pokud i vy máte zájem se o létání něco dozvědět, přijďte k nám, tedy sedněte na kolo, jeďte autem nebo si naplánujte turistický výšlap směr Žireč. Letiště najdete lehce a kdokoliv z klubu vás přivítá, provede celým areálem a odpoví na všechny otázky kolem klubové činnosti. Tak někdy na shledanou!

PhDr. Ivana Syrovátková