Image Image Image Image Image Image Image Image Image
4letý a 6letý obor

2024 Říjen

Vše co se děje na gymnáziu

17 Říj

By

Hudebníci v Praze

17 října, 2024 | By |

Opět po roce se konala tradiční exkurze hudební výchovy, i tentokrát s bohatým programem. Dopoledne jsme navštívili koncert komorní filharmonie v Rudolfinu s tématem iFILHARMONIE a pokračovali jsme prohlídkou Muzea Antonína Dvořáka, které se nachází v letohrádku Amerika od barokního stavitele K. I. Dientzenhofera. Večer jsme si pak užili muzikál „Troja“ v Divadle Broadway, který nás přenesl do dob antického Řecka. Celý program exkurze byl pro nás velmi inspirativní, mimo jiné i díky své rozmanitosti a velké šíři záběru.

Mgr. Pavlína Flídrová, Ing. arch. Kateřina Sedláčková

10 Říj

By

Gymnázium gymnáziu

10 října, 2024 | By |

Zářijové povodně, které postihly Moravu a Slezsko, vnitřně zasáhly i mnohé studenty a pedagogy našeho gymnázia. Proto jsme se rozhodly alespoň trochu přiložit ruku k dílu. V sobotu 28. září jsem se v brzkých ranních hodinách vydala v doprovodu našich učitelek Mgr. Blanky Hofmanové a Mgr. Pavlíny Flídrové do povodněmi poničené Opavy pomoci s úklidovými pracemi na dvou zabahněných zahradách. Předem navázalo naše gymnázium kontakt s Mendelovým gymnáziem v Opavě, které bylo povodněmi postiženo do té míry, že na několik dní musela být přerušena výuka.

Zároveň vyhlásilo Gymnázium Dvůr Králové nad Labem dobrovolnickou finanční sbírku na stránce www.znesnáze21.cz na zakoupení vysoušečů vlhkosti zdiva, které jsou neustále v prostorách Mendelova gymnázia i v domovech tamních pedagogů a studentů potřeba. V současné době se nám podařilo vybrat již 27 786 Kč a tato sbírka bude pokračovat ještě 22 dní. Z velké vlny solidarity má radost nejen Mendelovo gymnázium v Opavě, ale i všichni z našeho gymnázia, kteří empaticky přispěli.

Musím říct, že vidět na vlastní oči, kolik škody dokáží povodně napáchat, a slyšet příběhy tamních lidí bylo pro mě velmi silnou zkušeností. Uvědomila jsem si, že v dnešní době, kdy 250 km není žádná velká vzdálenost, se odehrávají velmi dramatické, život ohrožující události, jako byla tato. Naše pomoc “GYMNÁZIUM GYMNÁZIU” je otevřená i pro vás.

Veronika Šmídová, 4.A

10 Říj

By

Setkání pedagogů gymnázií z regionu

10 října, 2024 | By |

Již tradiční setkání pedagogů gymnázií ve Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Vrchlabí/Hostinném, Úpici a Náchodě proběhlo tentokrát na naší škole. Kolegyně a kolegové z jiných gymnázií absolvovali program ve zdejší zoologické zahradě a poté si mohli prohlédnout naši budovu a seznámit se s místními aktivitami. Výměna zkušeností probíhala i na následném společenském večeru. Jsme rádi, že inspirativní přátelská spolupráce i nadále pokračuje!

10 Říj

By

Dny otevřených dveří

10 října, 2024 | By |

sobota 23. listopadu 2024, 9–12 hod.
středa 15. ledna 2025, 15–18 hod.

Série akcí pro veřejnost Dopoledne/Odpoledne otevřených dveří proběhne ve školním roce 2024/2025 ve výše uvedených termínech. Ve většině prostor školy budou k dispozici ukázky činností spojených s výukou ve škole, přítomní vyučující vždy podají zájemcům potřebné informace k jednotlivým vyučovaným předmětům.

Během sobotního dopoledne 23.11.2024 proběhne od 10:15 v aule ve 2. poschodí schůzka s vedením školy o možnostech studia na naší škole doplněná podrobnějšími informacemi vztahujícími se k přijímacímu řízení. Obdobná informační schůzka se bude konat během středečního odpoledne 15.01.2025 v 16:15.

09 Říj

By

Neumírej zbytečně

9 října, 2024 | By |

Dne 7. 10. k nám do školy zavítala organizace zabývající se dopravní výchovou – Tým bezpečnosti. Realizovali u nás  preventivní vzdělávací program „NEUMÍREJ ZBYTEČNĚ“, který se zaměřuje na odpovědné chování účastníků v silničním provozu a je určen studentům středních škol. 

Programu se zúčastnily druhé ročníky, poněvadž jsou to právě jejich žáci, kdo začíná své první zkušenosti v „ostrém“ silničním provozu. 

Prevence byla zaměřená na praktickou stránku – simulace dopravní nehody, její následné rozebrání apod.

Naši žáci se s úkoly popasovali na výbornou.

Děkujeme organizaci i žákům za aktivní přístup.

Mgr. Zuzana Bártová

09 Říj

By

Debatní liga v Kunsthalle

9 října, 2024 | By |

Po dvě podzimní úterý jsme navštívili Kunsthalle v Praze, kde jsme se zúčastnili Debatní ligy. Seznámili jsme se s pravidly debatování, zároveň také v souvislosti s debatní tezí tohoto ročníku, která zněla „Originál uměleckého díla je důležitější než jeho reprodukce“, jsme se zúčastnili komentované prohlídky probíhající výstavy Lucia Moholy: Exposures a vrcholem pak byla finální debata, kde jsme všechny nabyté zkušenosti vyzkoušeli naostro.

Ing. arch. Kateřina Sedláčková, Mgr. Pavlína Flídrová, Mgr. Lucie Strnadová

08 Říj

By

Exkurze Klubu NATURA v kalendářním roce 2024

8 října, 2024 | By |

V tomto roce jsme zorganizovali tři víkendové exkurze dotované Královéhradeckým krajem.

Exkurze Vrchlabí

20. dubna jsme navštívili novou expozici Krkonošského muzea. Exponáty živočichů a rostlin včetně výstavních sálů s tekoucím potokem nás seznámily s přírodou Krkonoš. Celým muzeem nás provedl pracovník KRNAPu Ing. Jakub Šimurda, vedoucí pracoviště Návštěvnického centra Muzea Krkonoš. Odpoledne jsme i přes nepříliš dobré počasí zvládli projít Vřetenovčí hravou naučnou stezku z Janských Lázní do Svobody nad Úpou.

Exkurze Liberec a okolí

25.–26. května jsme se vydali na dvoudenní exkurzi do Liberce a okolí. V sobotu jsme šli z Bedřichovského sedla po naučné stezce Černá Nisa k vodní nádrži Bedřichov. Obešli jsme celou přehradu a po naučné stezce Lesy Jizerských hor jsme se vraceli. V neděli jsme navštívili botanickou a zoologickou zahradu v Liberci. V zoo jsme se rozdělili na skupinky a v jejich rámci vypracovali pracovní listy.

Exkurze Pardubicko

28.–29. září jsme v příjemném počasí poznávali zajímavá místa na Pardubicku. Nejprve jsme si s průvodkyní dopoledne prohlédli hřebčín ve Slatiňanech a pastviny koní, prošli jsme naučnou stezku na Kočičí hrádek. Odpoledne jsme se věnovali národní přírodní rezervaci Bohdanečský rybník, naučnou stezku jsme zakončili na ornitologické pozorovatelně. Měli jsme s sebou dalekohledy včetně jednoho velkého, takže jsme mohli dobře pozorovat stovky vodních ptáků. Neděle byla věnována přírodní rezervaci Strádovské Peklo, kdy jsme šli údolím Chrudimky do Hradiště. Navštívili jsme keltské oppidum a alespoň z dálky jsme viděli vodní nádrž Křižanovice.

Těšíme se na další zajímavé exkurze v roce 2025!

RNDr. Jana Dobroruková